Estudiant la dolçaina - Mètode elemental 4

Descripció: Estudiant la dolçaina. Mètode elemental 4 completa la formació del grau elemental on hem intentat que l'alumnat assimile la tècnica bàsica de l'instrument per a interpretar amb comoditat i gaudir d'algunes de les obres tradicionals valencianes més significatives. Les quatre publicacions d'Estudiant la dolçaina. Mètode elemental són el fruit d'un treball en equip interessant i intens, en el qual la música i la cultura popular han sigut els pilars fonamentals per a desenvolupar la metodologia emprada, sempre presentada d'una manera amena i progressiva amb el ja familiar Xiri. Com sempre, junt amb el llibre, trobareu un CD amb els arranjaments dels exercicis i les tocates interpretades per la dolçaina i amb l’acompanyament d'instruments diversos, entre els quals destaquem el tabalet, el tabal gros, la bandúrria, el llaüt, l’arxillaüt, la guitarra, el guitarró, el piano i diferents elements de percussió

Autors: Cristina Martí, Rafa Soriano, Xavier Richart

Editorial: Rivera Editores


Estudiant la dolçaina - Mètode elemental 3

Descripció: Estudiant la dolçaina. Mètode elemental 3 té com a motivació principal la presentació del segon registre de la dolçaina o xirimita, és a dir, el sol, el fa sostingut i el mi aguts. Respecte al repertori, continuem amb noves tocates funcionals com danses, cercaviles i processons, i presentem altres formes ballades com la jota, la polca i la masurca. No hi trobarem a faltar el CD amb els arranjaments dels exercicis i de les tocates interpretades amb la dolçaina i amb l’acompanyament de diversos instruments, entre els quals destaquem el tabalet, el tabal gros, la guitarra, el guitarró, el piano i diferents elements de percussió.

Autors: Cristina Martí, Rafa Soriano, Xavier Richart

Editorial: Rivera Editores


Estudiant la dolçaina - Mètode elemental 2

Descripció: Estudiant la dolçaina. Mètode elemental 2 és un mètode nou d’iniciació a la dolçaina, també anomenada xirimita, que s’adreça a totes les persones que vulguen conéixer i interpretar correctament aquest instrument. Aquesta edició es compon de quatre nivells que presenten un plantejament dels continguts i dels objectius propis d’aquest instrument perfectament coordinats amb la programació de llenguatge musical del grau elemental de l’ensenyament oficial de música. Tot presentat d’una manera divertida per un personatge conductor anomenat Xiri. L’alumnat ha de ser conscient que amb la dolçaina interpretem, bàsicament, música tradicional, per tant, la major part dels exercicis es basen en melodies i cançons populars valencianes que hem adaptat a les característiques d’aquest instrument. També hi incloem un CD amb la interpretació dels exercicis i les tocates que apareixen al llibre . Comptat i debatut, teniu a les mans una eina imprescindible per als conservatoris i les escoles de dolçaina i música tradicional que ofereixen tant l’ensenyament reglat com el no reglat.

Autors: Cristina Martí, Rafa Soriano, Xavier Richart

Editorial: Rivera Editores


Estudiant la dolçaina - Mètode elemental 1

Descripció: Estudiant la dolçaina. Mètode elemental 1 és un mètode nou d’iniciació a la dolçaina, també anomenada xirimita, que s’adreça a totes les persones que vulguen conéixer i interpretar correctament aquest instrument. Aquesta edició es compon de quatre nivells que presenten un plantejament dels continguts i dels objectius propis d’aquest instrument perfectament coordinats amb la programació de llenguatge musical del grau elemental de l’ensenyament oficial de música. Tot presentat d’una manera divertida per un personatge conductor anomenat Xiri. L’alumnat ha de ser conscient que amb la dolçaina interpretem, bàsicament, música tradicional, per tant, la major part dels exercicis es basen en melodies i cançons populars valencianes que hem adaptat a les característiques d’aquest instrument. També hi incloem un CD amb la interpretació dels exercicis i les tocates que apareixen al llibre . Comptat i debatut, teniu a les mans una eina imprescindible per als conservatoris i les escoles de dolçaina i música tradicional que ofereixen tant l’ensenyament reglat com el no reglat.

Autors: Cristina Martí, Rafa Soriano, Xavier Richart

Editorial: Rivera Editores


Estudiant el Tabalet- Mètode elemental

Descripció: Aquesta publicació és un treball sense precedents que tracta de definir i donar suport a l'ensenyament del tabal, instrument de percussió valencià que forma parella inseparable de la dolçaina o xirimita en les festes tradicionals valencianes. Està estructurat en tres parts: la descripció de l'instrument, la tècnica preliminar d'execució i una selecció dels principals ritmes de la cultura tradicional valenciana. És per tant una eina imprescindible per a tots aquells que vulguen aprendre a tocar aquest instrument en les nombroses escoles de dolçaina i tabal que existeixen en l'actualitat. En un nivell més acadèmic també està destinat als estudiants de l'assignatura de tabal del grau professional en l'especialitat de dolçaina en el Conservatori i a tots els professors i alumnes de l'especialitat de percussió perquè es pot valorar i apreciar la música i les tradicions valencianes.

Autors: Blay Manzanera Alejandro, Borras Castells Vicent, Xavier Richart

Editorial: Rivera Editores


Obres per a Colla

Descripció: Obres per a grup de dolçaines i percussió. Cercaviles, dianes, processons, polques, vals, masurques, pasdobles, fanfàrries i altres de forma lliure per a concert. La instrumentació oscil·la entre dues dolçaines (dues veus) acompanyades de tabalet i tres dolçaines (tres veus) acompanyades de multipercussió, amb un breu comentari de cada obra. L'objectiu és proporcionar un repertori assequible i perfectament adaptat a les característiques de la dolçaina valenciana que puga interpretar-se en cercaviles, processons, cavalcades i en l'escenari, (concerts i balls). Proporcionar un repertori adequat per a la classe de conjunt instrumental i per a les audicions previstes en els plans d'estudi de les Escoles de Música tradicionals o altres. Llibre enfocat a grup de dolçaina i percussió que abasta des del duo de dolçaines i tabalet, fins a grans grups de dolçaines i percussió. Encara que la tessitura de les veus està definida per a la dolçaina valenciana, totes les obres poden interpretar-se perfectament amb altres instruments com la gralla catalana, la gaita navarresa, la dolçaina castellana i la gaita aragonesa, si es realitza el transport adequat.

Autor: Xavier Richart

Editorial: Rivera Editores


Obres per a Colla Vol. 2

Descripció: Aquesta nova entrega de la col•lecció Estudiant la dolçaina: Obres per a colla 2 és una continuació coherent i plena de novetats que de segur enriquirà la biblioteca dels amants i artistes de la dolçaina. Les obres i tocates que s’hi inclouen han sigut classificades en diferents apartats que poden servir de punt de referència per a la seua interpretació. Ara bé, tal i com va ocórrer en l’anterior llibre Obres per a colla, el criteri emprat és d’ordre molt personal i, al capdavall, serà sempre l’intèrpret o el director qui tindrà l’última paraula. A les seccions de “Cercavila”, “Ball” i “Concert” s’hi afegix, en aquesta ocasió, la de “Música ‘festera’” amb exemples de marxa mora, marxa cristiana, pasdoble “fester” i fanfàrria. La inclusió de la dolçaina dins dels costums musicals de moros i cristians és un fet cada vegada més evident i apreciat per la gent que gaudix d’aquesta meravellosa festa. Fa més de vint anys, L’Escola provincial de dolçaina i la banda de música d’Algemesí van estrenar a les festes d’Alcoi l’obra del prestigiós compositor Amando Blanquer “Marxa del centenari”. L’èxit i acceptació dels alcoians va ser tal que es va iniciar un procés imparable que ha propiciat no només l’aparició de nombroses colles, sinó també la creació de desenes de composicions on la dolçaina es barreja feliçment amb la banda de música o amb grups importants de percussió.

Autor: Xavier Richart, Antonio de la Asunción

Editorial: Rivera Editores


Tecnica i Expressió

Descripció: "Estudiant la dolçaina" va començar com un projecte ambiciós l'objectiu del qual era i segueix sent el d'aportar una sèrie de manuals rigorosos quant al seu contingut, de tal manera que els dolçainers pogueren tenir accés tant a mètodes d'iniciació com a exercicis encaminats al seu perfeccionament, així com posar al seu abast un vast repertori d'obres en les quals no necessàriament la dolçaina actua com solista, sinó que com qualsevol altre instrument, s'integra en un ampli ventall de formacions. En aquest nou lliurament de la col·lecció es pot trobar un exhaustiu treball sobre la tècnica d'execució i els elements expressius de la dolçaina amb explicacions, dibuixos, fotografies i exercicis. Aquest nou treball està destinat a donar solucions als problemes més habituals dels alumnes al mateix temps que ofereix una guia útil per al professor.

Autor: Xavier Richart, Alejandro Blay, Pau Puig, Rosella Antolí

Editorial: Rivera Editores


Tocates i Estudis a 2 veus

Descripció: El present treball duu, pas a pas, a l'intèrpret a adquirir una tècnica apropiada i sòlida, al mateix temps, li permet obtenir la informació musical teòrica necessària per a aprofitar correctament aqueixa tècnica en benefici de la musicalitat, que al cap i a la fi és el que es pretén aconseguir. El procés lògic i ordenat que utilitza l'autor en la presentació de les diferents unitats temàtiques, el pas per totes i cadascuna de les escales i tonalitats utilitzades en la dolçaina, particularitzant en les característiques interpretatives que les diferencien; l'aportació del material didàctic específic per a cada cas i la selecció raonada de les peces fan un llibre complet que marcarà una fita important en l'ensenyament d'aquest instrument.

Autor: Xavier Richart

Editorial: Rivera Editores


Dolçaina i Piano Vol. 1

Descripció: Col·lecció d'obres per a ser interpretades amb la Dolçaina valenciana acompanyada d'altres instruments com per exemple el piano, l'òrgan, fagot, trombó, etc. Totes les obres són transcripcions, és a dir, no són originals per a la dolçaina, i per tant han hagut de ser adaptades tenint en compte les característiques tècniques i expressives d'aquest instrument. La transcripció és una pràctica comuna a tots els instruments musicals. És molt interessant en l'àmbit de l'ensenyament i enriqueix considerablement el repertori propi dels diferents instruments. Les transcripcions per a Dolçaina han estat el fruit de l'evolució lògica del seu repertori. No són cap novetat, ja que en els repertoris dels dolçainers més veterans es poden trobar melodies que no són pròpies d'aquest instrument però que s'interpretaven en els balls populars (revetles) i en els moments de lluïment de l'intèrpret (pasdobles, fragments de música clàssica, etc.). Des del punt de vista de la normalització de l'ensenyament de la Dolçaina es fa imprescindible l'estudi i la interpretació de la música en els seus diferents àmbits sense tenir en compte les limitacions i censures que ha hagut de patir fins a ara aquest instrument. No cal confondre l'objectiu final de l'ensenyament amb el desenvolupament d'un bon aprenentatge. Per aquesta raó, a pesar que en algunes ocasions l'alumnat únicament pretén aprofundir en obres del repertori tradicional, resulta molt productiu l'estudi i la interpretació d'altres tipus de música, ja que possibiliten l'adquisició d'una àmplia formació i un esperit obert de cara a les possibilitats d'aquest instrument. Per altra banda, la incorporació de la Dolçaina valenciana a les escoles de música és un fet cada vegada més palesa, que obliga a la convivència amb la resta d'instruments. Davant d'aquesta realitat cal adoptar l'actitud més coherent i apostar per la interpretació musical conjunta, aspecte que implica l'evolució de la Dolçaina cap a uns àmbits que fins a fa molt poc, es consideraven pràcticament inassolibles.

Autor: Xavier Richart

Editorial: Rivera Editores