Àudios


Premis de composició per a dolçaina "Ciutat d'Algemesí"

La Inestable, fidel al seu compromís de difondre nous materials compositius, col·labora amb l’Ajuntament d’Algemesí en la promoció i difusió de les diverses modalitats de premis de composició de dolçaina que s’han convocat des del 1998 –dolçaina i percussió, dolçaina i banda i, últimament, dolçaina i piano. Fruit d’aquesta col·laboració s’han enregistrat les peces en diversos Cd’s, en les quals han participat membres de La Inestable, de L’Escola municipal de tabal i dolçaina i, de manera destacada, Xavier Richart. Aquests Premis de Composició nasqueren amb una clara vocació pública. És per això que, per garantir l’accés a aquest repertori, l’Ajuntament d’Algemesí ha cedit a La Inestable el dret a publicar en la seua zona de descàrrega les peces enregistrades, per tal que qualsevol persona interessada en elles, o en els Premis de Composició, les puga escoltar.


Estudiant la dolçaina. Mètode elemental

En aquest àlbum volem mostrar-vos alguns del àudios que cada llibre de la col·lecció "Estudiant la dolçaina. Mètode elemental" ofereix per a completar la formació del aprenent de xirimita. Són tocates i cançons adaptades de caire tradicional que pretenen ser un punt de referència auditiva per a l'estudi en casa i al mateix temps, fomentant el coneixement d'altres instruments de manera divertida.

Tocs de dolçaina i tabalet d'Algemesí. Cercaviles i despertades

Durant la vesprada del sis de setembre, els dolçainers i tabaleters coordinats per L’Emtid (Escola municipal de tabal i dolçaina d’Algemesí) recorren els carrers de volta per tal de pregonar l’arribada dels dies grans del poble: els dies de Festa Major. Aquest ritual ompli de música uns moments en què la gent, en acabar de treballar, s’afanya per enllestir els últims detalls, fer les darreres compres, arreglar façanes i carrers… Al sendemà, els mateixos llocs pels quals passen ara els músics seran escenari de la processó. Igual ocorre amb la despertà del dia huit, que es fa cap a les huit del matí, abans de la Processoneta.

Tocs de dolçaina i tabalet d'Algemesí. Les Danses, Gegants i Cabuts

Altres balls que es ballen també fora de les processons.

Tocs de dolçaina i tabalet d'Algemesí. Acompanyament de la Creu

La Creu, símbol més identificatiu dels cristians, obri de manera solemnial la processó. Ubicada darrere de la desfilada dels balls, caracteritzats per un desimbolt aire festiu, marca l'inici de les promeses, la cera, el pas de les autoritats i, com no, és anunciadora del ja immediat pas de la Imatge. L'únic ball que trobem en aquesta part és el del Torneig: donat que ha de ballar davant del Guió. S’encarreguen de portar-la els festers i l’escolà de la parròquia, i actualment va acompanyada per la música de la dolçaina i el tabal. No sempre ha estat així: de fet és una idea relativament recent. Fou en Diego Ramon i Lluch, mestre de Capella de la parròquia de St. Jaume, qui a principis dels anys vuitanta va començar a realitzar aquest ritual amb l'objectiu de ressaltar aquest element de la processó.

Tocs de dolçaina i tabalet d'Algemesí. Ball de carxofa i arquets

S’encarreguen d’aquestos balls dos grups de dotze xiquetes. En un van vestides de pastoreta, mentre que en l’altre les xiquetes visten tratges blancs ornamentats amb llaçades de colors a la cintura i el cap. Cada grup es fa càrrec bé de la Carxofa, bé dels Arquets, atenent a un torn prefixat: a un pertocarà la Carxofa durant la Processó de les Promeses i la primera part de la Volta General, mentre que l’altre ho farà en la Processoneta del Matí i en la segona part de la General. Per ballar duen un pal llarg amb una Carxofa de ferro a la part de dalt, i uns arquets de colors ornamentats amb cintetes. Aquestos, a diferència d’altres pobles, tenen forma circular. Aquest tret té una raó més bé pràctica. En efecte, abans de l’any 1984 sols un grup de xiquetes es feia càrrec tant dels Arquets com de la Carxofa. En posar-se a ballar aquesta darrera dansa havien de col•locar-se els arcs al muscle. Acompanyen les xiquetes el mestre/a de la dansa i les botargues. Les partitures les trobareu en el cercador com a Ball de la carxofa i arquets. Dolçaina: Xavi Richart i Tabalet: Vicent Borràs.

Tocs de dolçaina i tabalet d'Algemesí. Ball de pastoretes

Està format per parelles indeterminades de xiquets i xiquetes presidits per els personatges al•legòrics del Pastor i la Reina i acompanyats pel seu mestre de ball. es xiquetes porten espardenyes, calces blanques, faldes de colors variats, davantal, faixí amb l’anagrama de la Mare de Déu, jupetí de tela de borreguet i un capellet de palla amb un ramell de flors, ornamentat tot amb borles de llana i cintetes de colors. Els xiquets espardenyes, pantaló negre, faixa, jupetí i capell. El tratge de la Reina recorda la Divina Pastora, i la mestra que hui dirigix el ball va vestida igualment de pastora. Antics balladors acompanyen el ball fent de botargues. Les partitures les trobareu en el cercador com a Pastoretes Algemesí. Dolçaina: Xavi Richart i Tabalet: Vicent Borràs.

Tocs de dolçaina i tabalet d'Algemesí. Ball de bastonets

El ball dels bastonets consta de huit balladors, vestits amb calces, espardenyes, cos i faldellí de vellut i un mocador al coll blanc amb la imatge brodada de la Mare de Déu en la Morera. També a l’esquena la capeta s’adorna amb brodats d’atributs de la Verge: la Font, la Morera, l’Estrella del Matí, l’anagrama o el Pou Refescant. Al cap porten una lligadura amb plomes altes. Els homens visten de roig, mentre que en el tratge de la dona predomina el blau. Donen nom al ball els bastons que duen a la mà dreta, d’uns 60 cm de llarg, els quals, juntament amb les planxes, acompanyen les diferents execucions de la dansa. Aquestes conformen un repertori de músiques ampli i variat. Les partitures les trobareu en el cercador com a Bastonets Algemesí. Dolçaina: Xavi Richart i Tabalet: Vicent Borràs.

Tocs de dolçaina i tabalet d'Algemesí. Ball de la Muixeranga

La Muixeranga és el primer ball de tot el seguici, i per tant qui dona l’ordre d’eixida de les tres processons. La indumentària consisteix en una brusa recta, pantalons llargs, barret tipus boina amb orellons i espardenyes de sola fina de color blanc. El color de la tela és molt característic i un tant extravagant i està format per tires vermelles i blaves amb fons de ratlles blanques. En el cas de la colla Nova Muixeranga el blau es substituït pel verd. Les colles de muixeranguers van bastint diferents pujades i figures plàstiques utilitzant tres melodies. La més popular i entranyable dins i fora del nostre poble correspon a la que s’interpreta quan es formen les torres humanes . La màxima autoritat correspon al cap de colla de la Muixeranga, i el podeu reconèixer per portar un gaiato o bastó. El text de tots els àlbums està tret de la publicació "Músiques i rituals de les festes a la Mare de Déu d'Algemesí" de Édgar Cano / Xavier Richart. 2003 Les partitures les trobareu en el cercador en 3 entrades La Muixeranga d'Algemesí (2 veus), MUIXERANGA ALGEMESI (totes les melodies) i L'aranya. Dolçaina Xavi Richart i Tabalet Vicent Borràs

Premi de composició per a dolçaina i piano "Ciutat d'Algemesí" 2007

Gravat, mesclat i masteritzat als estudis Soniart per Raul Nácher. Producció executiva: Ajuntament d'Algemesí. Coordinació musical X. Richart.

Premi de composició per a dolçaina i piano "Ciutat d'Algemesí" 2006

Gravat, mesclat i masteritzat als estudis Soniart per Raul Nácher. Producció executiva: Ajuntament d'Algemesí. Coordinació musical X. Richart.

Trullars

Únic treball del grup Trullars d'Algemesí. Gravat en 1992. Sota la direcció de Vicent Ferragut i la producció artística de Pepe Maravilla. Interessant tractament de la dolçaina en els dos temes que vos proposem a continuació. Dolçainers Xavi Richart i Ramón Gracia

Dolçaines en festa - La Inestable

Gravat per la colla de dolçaines i percussió "La Inestable" en 2004. Dolçaines: Alejandro Blay, Hipòlit Agulló i Xavier Richart. Percussió: Vicent Borràs, Miguel Ángel Orero i Alejandro Blay. Direcció musical: Xavier Richart. Producció artística Pepe Maravilla. Producció executiva: Hipòlit Agulló. Tècnic de gravació i masterització: Raúl Nácher.

Premi de composició per a dolçaina i piano "Ciutat d'Algemesí" 2005

Gravació al teatre "Jaume I d'Algemesí. Mesclat i masteritzat als estudis Soniart per Raul Nácher. Producció artística Pepe Maravilla. Producció executiva: Ajuntament d'Algemesí. Coordinació musical X. Richart.

Premi de composició per a dolçaina i banda "Ciutat d'Algemesí" 1999

Es tracta de les obres guanyadores del I Premi de composició per a dolçaina i banda "Ciutat d'Algemesí" 1999. Gravació multipista digital Bandes de música, edició, mescla i masterització: U:M:D: "La LLuna". Tècnics: L. Bernacer, A. Duñabeitia i J. Moreno. Gravació i mescla de la dolçaina als estudis Soniart per R. Nácher. Producció artística Pepe Maravilla. Producció executiva: Musicat / Vicent Ferragut. Amb el patrocini de l'Ajuntament d'Algemesí.

I Premi de composició per a dolçaina i percussió "Ciutat d'Algemesí" 1998

Aquest primer cd va ser gravat per la colla de dolçaines i percussió "La Inestable" amb la col·laboració del grup de percussió Kontacte en 1999. Dolçaines: Alejandro Blay, Hipòlit Agulló i Xavier Richart. Percussió: Vicent Borràs, Miguel Ángel Orero i Alejandro Blay. Direcció musical: Xavier Richart. Producció artística Pepe Maravilla. Producció executiva: Musicat / Vicent Ferragut. Tècnic de gravació i masterització: Aitor Duñabeitia. Amb el patrocini de l'Ajuntament d'Algemesí. Es tracta de les obres guanyadores del I Premi de composició per a dolçaina i percussió "Ciutat d'Algemesí" 1998.


© Associació cultural Estudiant la Dolçaina | Algemesí (València) 46680